Rolodex Onderzoek | ’97-’99

Het Rolodex-onderzoek was een justitieel onderzoek naar de betrokkenheid van topambtenaren bij seksueel misbruik van minderjarige jongens.

Dit onderzoek werd in 1997 uitgevoerd en is naar men vermoed van boven af gesaboteerd. Het onderzoek dat de Amsterdamse politie en justitie uitvoerden was gericht tegen een netwerk van minderjarige jongensprostituees en ronselaars. Daarbij kwamen onverwacht de namen van de topambtenaren in beeld. Tot dat moment registreerde de politie alleen telefoonnummers. Zo werd duidelijk wie met wie contact had. Toen de top van het Openbaar Ministerie toestemming gaf gesprekken ook af te tappen werden de contacten van de ene op de andere dag verbroken. Het tactisch onderzoek waar ook de rijksrecherche bij was gehaald werd daarna wegens gebrek aan bewijs geseponeerd. Bronnen die nauw betrokken waren bij het onderzoek zijn ervan overtuigd dat er is gesaboteerd.

In de groep verdachten bevonden zich naar zeggen van betrokken politiemedewerkers onder anderen een toenmalig hoofdofficier van justitie, een topambtenaar van het ministerie van Justitie en een oud hoogleraar uit Amsterdam, nu gepensioneerd. De affaire zou alleen gevolgen hebben gehad voor de hoofdofficier. Hij zou worden benoemd tot procureur-generaal maar kreeg een minder prestigieuze functie bij een internationaal hof. Volgens het OM heeft zijn vertrek niets te maken met het ontuchtonderzoek.

Fred Teeven verklaarde in 1999 o.a.: ‘Er is op dit moment wel degelijk zicht op corruptie binnen het overheidsapparaat. Op landelijk niveau. (…) Criminelen hebben geprobeerd rechters en politici te beïnvloeden. Dat is absoluut zo. Ik zeg het. Niet omdat ik het denk maar omdat die informatie er is.’

1 gedachte over “Rolodex Onderzoek | ’97-’99”

  1. Teeven ,doet er eens goed aan om dan ook eens met een openjng van zaken te komen omtrend wat zich heeft afgespeeld in het irt onderzoek .Daarin heeft hij ook vriendjes van hem bij de douane uit de wind gehouden .Ondanks dat die er ook veel aan hebben verdiend ,want het zijn niet alleen die twee uithaarlem geweest .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s